|
| Konu Araçları | Görünüm Modları |
26-Kasım-2024, 07:32 | #1 |
Üye No: 83 Kayıt Tarihi: 22-Kasım-2024 Mesajlar: 156 Konular: 111 Nerden: Malatya Takımı: Galatasaray Meslek: Aldığı Beğeni: 6 Beğendikleri: 4 | Kanserle Savaşan Antioksidan Besinler Kansere yakalanma riskini azaltmada uygulanan diyetin öneli bir rolü bulunmaktadır. Kanser karşıtı bir diyette özellikle kanserle savaşan besinler eyer vermek gerekir. Örneğin her gün sebze ve meyve yemek, sağlıklı bir kiloda kalmak için dengeli ve doğru beslenmek kritik bir konudur. Özellikle aşağıda belirtilen kanserle savaşan besinleri sofralarımızdan eksik etmemek gerekir. Sarımsak Sarımsak birçok kanser türünün riskini azaltan önemli bir besindir. Daha fazla sarımsak tüketen insanlarda kanser görülme oranı daha düşük bulunmuştur. Özellikle mide, yemek borusu ve kolon kanseri riskini azaltan önemli bir besindir. Araştırmalara göre her gün 1 diş sarımsak yemek kanser riskini azaltmada yardımcı olmaktadır. Dutgil meyveleri Çilek, yaban mersini, yaban mersini gibi dutgil meyveleri kanserle savaşan meyvelerdendir. Dutgil meyveleri önemli bir antioksidan besindirler. Bundan dolayı bu meyveler vücuttaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşarak kanser riskini azaltırlar. Dutgil meyvelerinde bulunan maddeler kanserin gelişimini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle mevsiminde her gün bir avuç çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi meyvelerden mutlaka yemek gerekir. Domates Yapılan araştırmalara göre domates yemek prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Sulu kımızı domatesler hücreleri koruyarak kanseri olumunu önemeye yardımcı olurlar. Domates önemli düzeyde likopen adı verilen antioksidanları içermektedir. Antioksidan özelliğinde dolayı domates diğer kanser türlerinin gelimini önlemede de yardımcı olur. Turpgil sebzeleri Brokoli, lahana, karnabahar gibi turpgiller grubunda yer alan sebzeler kansere karşı koruma sağlamada önemli besinlerdir. Yağılan araştırmalara göre bu sebeplerde bulunan maddeler vücutta hücrelere zarar verene serbest radikallerle mücadele ederek hücreleri korumakta ve kanser oluşumu riskini azaltmaktadır. Ayrıca bu sebzeler vücuttaki tümörlerin de gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Kanser karşıtı bir diyette bu kanserle savaşan sebzelere mutlaka yer verilmelidir. Yeşil çay Yeşil çay önemli bir antioksidan besin olup, kanseri önlemeye yardımcı olur. Serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler. Yapılan laboratuar çalışmalarında yeşil çayda bulunan kateşin maddesi tümör gelişimini azaltmakta ve önlemeye yardımcı olmaktadır. Yeşil çay gibi siyah çayda da kateşin maddesi bulunmaktadır. Fakat yeşil çaydaki antioksidan düzeyi daha fazladır. Tam tahıllar Tam tahıllar grubuna giren besinler kanserle savaşan önemli düzeyde maddeler içermektedirler. Tam tahıllar önemli bir antioksidan olmalarının anında önemli düzeyde de lif içermektedirler. Böylelikle kanser riskini azaltırlar. Örneğin yağılan bir araştırmada daha fazla tam tahıllar tüketen insanlarda kalın bağırsak kanseri gelişme riskini daha düşük bulunmuştur. Tam tahıllar grubuna giren yulaf, arpa, kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği ve tam buğdaydan yağılmış makarna günlük diyette tüketilmelidir. Zerdeçal Portakal renkli bu baharat curcumin denilen bir madde içermektedir. Curcumin kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Amerikan Kanseri Derneği’ ne göre curcumin maddesi bazı kanser türlerini önlemede etkili olmaktadır. Ayrıca kanserin yayılmasını önlemekte ve tümörleri küçültmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler Ispanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler önemli bir antioksidan besinler ve aynı zamanda beta-karoten ve lutein kaynağıdır. Bu sebzelerde bulunan kimyasallar bazı kanser türlerin gelişimini azaltmaktadır. Üzüm Kırmızı üzümün kabuğu resveratrol olarak adlandırılan bir antioksidan açısından zengindir. Resveratrol antioksidanı kanseri oluşumunu ve kanserin yayılmasını önlemeye yarımcı olmaktadır. Fasulyegiller Fasulyegiller de önemli antioksidan besinlerdendir. Özellikle barbunya ve pinto fasulyesi daha çok antioksidan içerir. Fasulyegiller ayrıca yüksek düzeyde lif de içermektedir. Bu da kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. |
|
Etiketler |
antioksidan, besinler, kanserle, savaşan |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| |