IRCDForum - IRC ve mIRC Kullanıcı Topluluğu  
  IRCDForum - IRC ve mIRC Kullanıcı Topluluğu > IRCDForum.Org - Güncel ve Genel Bilgi Dünyası > Sağlık Dünyası > Alternatif Tıp
Kaydol Topluluk Bugünkü Mesajlar Ara


Kanserle Savaşan Antioksidan Besinler


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eskimiş 26-Kasım-2024, 07:32   #1
 
Avatar Yok

Üye No: 83
Kayıt Tarihi: 22-Kasım-2024
Mesajlar: 156
Konular: 111
Nerden: Malatya
Takımı: Galatasaray
Meslek:
Aldığı Beğeni: 6
Beğendikleri: 4
@EceNaz
Varsayılan Kanserle Savaşan Antioksidan Besinler

Kansere yakalanma riskini azaltmada uygulanan diyetin öneli bir rolü bulunmaktadır. Kanser karşıtı bir diyette özellikle kanserle savaşan besinler eyer vermek gerekir. Örneğin her gün sebze ve meyve yemek, sağlıklı bir kiloda kalmak için dengeli ve doğru beslenmek kritik bir konudur. Özellikle aşağıda belirtilen kanserle savaşan besinleri sofralarımızdan eksik etmemek gerekir.

Sarımsak


Sarımsak birçok kanser türünün riskini azaltan önemli bir besindir. Daha fazla sarımsak tüketen insanlarda kanser görülme oranı daha düşük bulunmuştur. Özellikle mide, yemek borusu ve kolon kanseri riskini azaltan önemli bir besindir. Araştırmalara göre her gün 1 diş sarımsak yemek kanser riskini azaltmada yardımcı olmaktadır.

Dutgil meyveleri


Çilek, yaban mersini, yaban mersini gibi dutgil meyveleri kanserle savaşan meyvelerdendir. Dutgil meyveleri önemli bir antioksidan besindirler. Bundan dolayı bu meyveler vücuttaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşarak kanser riskini azaltırlar. Dutgil meyvelerinde bulunan maddeler kanserin gelişimini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle mevsiminde her gün bir avuç çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi meyvelerden mutlaka yemek gerekir.

Domates


Yapılan araştırmalara göre domates yemek prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Sulu kımızı domatesler hücreleri koruyarak kanseri olumunu önemeye yardımcı olurlar. Domates önemli düzeyde likopen adı verilen antioksidanları içermektedir. Antioksidan özelliğinde dolayı domates diğer kanser türlerinin gelimini önlemede de yardımcı olur.

Turpgil sebzeleri


Brokoli, lahana, karnabahar gibi turpgiller grubunda yer alan sebzeler kansere karşı koruma sağlamada önemli besinlerdir. Yağılan araştırmalara göre bu sebeplerde bulunan maddeler vücutta hücrelere zarar verene serbest radikallerle mücadele ederek hücreleri korumakta ve kanser oluşumu riskini azaltmaktadır. Ayrıca bu sebzeler vücuttaki tümörlerin de gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Kanser karşıtı bir diyette bu kanserle savaşan sebzelere mutlaka yer verilmelidir.

Yeşil çay


Yeşil çay önemli bir antioksidan besin olup, kanseri önlemeye yardımcı olur. Serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler. Yapılan laboratuar çalışmalarında yeşil çayda bulunan kateşin maddesi tümör gelişimini azaltmakta ve önlemeye yardımcı olmaktadır. Yeşil çay gibi siyah çayda da kateşin maddesi bulunmaktadır. Fakat yeşil çaydaki antioksidan düzeyi daha fazladır.

Tam tahıllar


Tam tahıllar grubuna giren besinler kanserle savaşan önemli düzeyde maddeler içermektedirler. Tam tahıllar önemli bir antioksidan olmalarının anında önemli düzeyde de lif içermektedirler. Böylelikle kanser riskini azaltırlar. Örneğin yağılan bir araştırmada daha fazla tam tahıllar tüketen insanlarda kalın bağırsak kanseri gelişme riskini daha düşük bulunmuştur. Tam tahıllar grubuna giren yulaf, arpa, kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği ve tam buğdaydan yağılmış makarna günlük diyette tüketilmelidir.

Zerdeçal


Portakal renkli bu baharat curcumin denilen bir madde içermektedir. Curcumin kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Amerikan Kanseri Derneği’ ne göre curcumin maddesi bazı kanser türlerini önlemede etkili olmaktadır. Ayrıca kanserin yayılmasını önlemekte ve tümörleri küçültmektedir.

Yeşil yapraklı sebzeler


Ispanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler önemli bir antioksidan besinler ve aynı zamanda beta-karoten ve lutein kaynağıdır. Bu sebzelerde bulunan kimyasallar bazı kanser türlerin gelişimini azaltmaktadır.

Üzüm


Kırmızı üzümün kabuğu resveratrol olarak adlandırılan bir antioksidan açısından zengindir. Resveratrol antioksidanı kanseri oluşumunu ve kanserin yayılmasını önlemeye yarımcı olmaktadır.

Fasulyegiller


Fasulyegiller de önemli antioksidan besinlerdendir. Özellikle barbunya ve pinto fasulyesi daha çok antioksidan içerir. Fasulyegiller ayrıca yüksek düzeyde lif de içermektedir. Bu da kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

 
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
antioksidan, besinler, kanserle, savaşan


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
İfadeler Açık'dir
[IMG] kodu: Açık
HTML kodu: Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı