IRCDForum - IRC ve mIRC Kullanıcı Topluluğu  
  IRCDForum - IRC ve mIRC Kullanıcı Topluluğu > IRCDForum.Org - Bilim, Teknoloji, İnternet ve Oyun Dünyası > Bilim Dünyası Haberleri
Kaydol Topluluk Bugünkü Mesajlar Ara


Güneş Sistemi’nde bir gezegen daha olsaydı Dünya’da yaşam olur muydu?

Bilim Dünyası İle Alakalı Tüm Haberlere Bu Başlık Altından Ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eskimiş 03-Aralık-2024, 12:04   #1
 
Owner Kullanıcısının Avatarı

Üye No: 1
Kayıt Tarihi: 07-Kasım-2024
Mesajlar: 783
Konular: 776
Nerden: Bursa
Takımı: Beşiktaş
Meslek:
Aldığı Beğeni: 17
Beğendikleri: 6
@Owner
Varsayılan Güneş Sistemi’nde bir gezegen daha olsaydı Dünya’da yaşam olur muydu?



Florida Teknoloji Enstitüsü’nden Emily Simpson ve Howard Chen adlı iki gezegen bilimci, Güneş Sistemi’nde Dünya’dan daha büyük, ancak Neptün’den daha küçük bir “Süper Dünya” gezegeninin var olması durumunda neler yaşanabileceğini inceledi. Sonuçlar ise beklediğimizden ilginç. İşte detaylar…
Güneş Sistemi’nde fazladan bir gezegen olsaydı dengeler altüst olurdu

İlk olarak bilim insanları bir simülasyon hazırladı. Yeni gezegeni Mars ile Jüpiter arasına yerleştirdi ve adını Phaedra koyarak bilgisayar simülasyonları gerçekleştirdi. Sonuçlar, Güneş Sistemi’ndeki hassas dengeyi anlamak açısından oldukça enteresan. Simülasyonlarda, Phaedra’nın kütlesi Dünya’nın iki katından on katına kadar artırıldı ve farklı yörüngelerde test edildi.





Gezegenin varlığı, Güneş Sistemi’ndeki Merkür, Venüs, Dünya ve Mars gibi iç gezegenlerin yörüngelerini önemli ölçüde etkileyerek, bu yörüngelerin daha oval (eksantrik) veya eğik hale gelmesine yol açtı. Yörünge değişiklikleri, gezegenlerin iklimlerini de ciddi şekilde etkiledi. Simülasyonda, yazların ve kışlar çok daha aşırı hale geldi. Ayrıca, gezegenlerin hızlı bir şekilde buzul çağına girebileceği veya çıkabileceği sonucuna ulaşıldı.

Simülasyonlar, Phaedra’nın kütlesi arttıkça etkilerinin daha yıkıcı olduğunu gösterdi. Özellikle Dünya’nın yörüngesi, yüksek kütleli Phaedra senaryolarında ciddi şekilde kararsız hale geldi. Bunun yanı sıra, Phaedra’nın çok oval bir yörüngede hareket etmesi durumunda da Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin yörüngeleri bozuldu ve istikrarsızlaştı. Chen, durumu şu şekilde özetliyor:
“PHAEDRA NE KADAR BÜYÜK OLURSA, SONUÇLAR DA O KADAR KÖTÜ OLUR. SİMÜLE ETTİĞİMİZ EN YÜKSEK KÜTLE, DÜNYA, VENÜS VE MARS’IN, ÖZELLİKLE DE DÜNYA’NIN YÖRÜNGELERİNİN İSTİKRARI AÇISINDAN EN KÖTÜ OLANIYDI.”
Ancak Phaedra’nın kütlesi sadece Dünya’nın iki katı kadar olsaydı ve daha dengeli bir yörüngede hareket etseydi, Dünya üzerinde yine hayat mümkün olabilirdi. Ancak bu senaryoda bile daha sıcak yazlar ve daha soğuk kışlar gibi aşırı iklim koşulları ortaya çıkardı. Sonuçlara bakılırsa çalışma, Güneş Sistemi’nin mevcut düzeninin yaşam için ne kadar ideal bir dengeye sahip olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Sizce Güneş Sistemi’ne ek bir gezegen, yaşamın varlığı açısından ne gibi değişikliklere yol açardı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
akıllı gezegen, bilim insanları, bir, daha, dünya benzeri gezegen, dünya’da, gezegen, güneş, muydu, olsaydı, olur, sistemi’nde, yaşam


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
İfadeler Açık'dir
[IMG] kodu: Açık
HTML kodu: Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı